De Prinses der Badsteden

‘De Prinses der Badsteden’ wordt Wenduine ook wel eens genoemd. Ze heeft haar naam alvast niet gestolen. Met zijn brede zandstranden en vele duinen is Wenduine een populaire bestemming voor families. Wenduine biedt een charmante mix van historische architectuur en moderne voorzieningen. Het leeft in Wenduine, met gezellige restaurants, cafés en winkels, die bijdragen aan de ontspannen en gezellige kustsfeer.

image

Bijnaam
De Prinses der Badsteden
Inwoners
4.074
Projecten
1

Algemeen

Geschiedenis

Wenduine is vermoedelijk al vroeg in de Middeleeuwen ontstaan als een vissersdorp. In die tijd telde het dorp maar liefst 43 vissersboten die op zee heel wat moeilijkheden had met kapers en oorlog voerende schepen maar ook met bruinvissen die heel wat schade berokkende aan hun netten. Daarop kreeg de vissersgilde de toestemming van de proost van Sint-Donaas in Brugge om te jagen op bruinvissen en dit voor het ganse jaar “met ’t harpoen zonder pardoen!”. Wenduine heeft bovendien zijn wapenschild te danken aan dit verhaal en deze vissoort. De eerste verschijningen van de naam kwamen naar alle waarschijnlijkheid al voor rond het jaar 1185 onder de naam van ‘Weinduna’. Nadien werden er allerlei afgeleiden gebruikt waaronder; Weindune, Wendune of Wenduyne om dan effectief als Wenduine door het leven te gaan. Vandaag de dag krijgt Wenduine ook wel de bijnaam ‘prinses der badsteden’, en terecht als je het ons vraagt. Vanaf 1977 werd de gemeente opgenomen in de fusiegemeente De Haan.

Natuur

De duinbossen van De Haan en Wenduine maken van de badplaats één van de meest groene kustgemeenten van België. De bossen zijn verdeeld in drie delen en omvatten maar liefst 152 hectare. In deze bossen hebben we mooie wandelpaden en open duinengebieden tussen de typische fauna en flora. Voor de kids zijn er op verschillende locaties in de bossen speelzones ingericht. Daarnaast hebben we in Wenduine ‘De Spioenkop’ liggen op een hoogte van 31m boven de zeespiegel in de duinen. Vanaf dit wit paviljoen hebben we prachtige panoramische zichten over de kustlijn. Om ‘De Spioenkop’ te bereiken zijn er verschillende wandelpaden aangelegd die eveneens toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Ten oosten van Wenduine is er een klein natuurgebied van 11ha, de Kleiputten van Wenduine, dat aansluit op de Uitkerkse Polders. In dit natuurgebied is er een uitkijkwand en uitkijktoren ter beschikking voor de vogelspotters.

Mobiliteit

Net zoals zoveel kustgemeenten heeft Wenduine zijn economische bloei te danken aan de introductie van de kusttram in het jaar 1886. De kusttram is vandaag nog steeds aanwezig in Wenduine en stopt op diverse plaatsen; aan de molen, in het centrum, aan de Manitoba en in Harendijke. Vanaf hier kan je de hele kustlijn afreizen.

Recreatie

Wenduine staat bekend om een zeer kindvriendelijke en familiale kustgemeente. Zo zijn er diverse locaties waar jong en oud samen kunnen genieten en worden er doorheen het jaar tal van events georganiseerd

Parc Astrid

Het Astridpark is zo’n voorbeeld van een familiale locatie met diverse speeltuinen, tennispleinen, padelveld, een mini-golf en een cafetaria. 

De Rotonde

Op het uiteinde van de zeedijk is ‘De Rotonde’, een zeer typerende locatie voor Wenduine, waar je kan genieten van het uitzicht over de kustlijn, waar de kids kunnen gekarten of skaten en waar er petaquepleintjes zijn voor de liefhebbers. Naast de Markt is De Rotonde de place to be tijdens de zomer want hier gaan tal van evenementen door.

Surfing Elephant

De mooiste surfclub van België vind je hier, op deze plaats kan je de echte ‘beachvibe’ ervaren! De club biedt zowel lessen als groepsessies aan voor jong en oud. Zo kan je onder meer genieten van de zonsondergang tijdens een supsessie. Uiteraard kan je er ook terecht voor een hapje en een drankje en dit in een unieke setting. Het interieur van de surfclub is echt bijzonder! Jaarlijks worden er ook een aantal beachparty’s en zomerbarbecues georganiseerd.

Naast al deze fijne locaties worden er in Wenduine steeds tal van evenementen georganiseerd waaronder de paaszoektocht, het bierfestival, Tasty Belle-époque, de Molenfeesten, de Reuzenfeesten, de Halloween fakkeltocht, Retro sur Mer,… allemaal de moeite om eens bij te wonen!

Hotspots volgens onze locals

Nieuw in Wenduine

To do's in Wenduine

/

Foto

Surfing Elephant

Foto

Parc Astrid

Foto

Rotonde

Foto

Kleiputten van Wenduine

Kickstart jouw zoektocht

Locatie, budget, toegankelijheid … De zoektocht naar een nieuwe woonst aan de Kust loopt niet altijd van een leien dakje. Net daar geven we bij Key Immo een duwtje in de rug. Door ons uitgebreid en onafhankelijk portfolio begeleidt ons team je in de zoektocht, tot we jouw droomwoning vinden.