Dé Belgische familiebadplaats

Blankenberge is een sfeervolle kuststad die het hele jaar door bruist van het leven. Blankenberge heeft alle voorzieningen om duurzaam te wonen. Geniet van vrijetijdsactiviteiten zoals wandelen langs de promenade, geniet culinair of neem deel aan een van de talrijke culturele evenementen. Ervaar de Noordzeekust in Blankenberge.

image

Enkele feiten over Blankenberge

Bijnaam
Stad van de Dunepissers
Inwoners
20.408
Projecten
2

Algemeen

Belgium Pier

Wie Blankenberge zegt, zegt de Belgium Pier. De allereerste pier stond er al in 1894 waarbij een gietijzeren constructie in art-nouveaustijl werd opgetrokken. Het was de eerste pier aan de Atlantische Kust van het Europese vasteland. Ongeveer 20 jaar later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd deze prachtige pier helaas in brand gestoken door de Duitse bezetter. Rond het jaar 1930 besliste de stad om de pier zelf terug op te bouwen en in 1933 werd ze opnieuw ingehuldigd. In de loop der jaren werd ze verschillende keren gerenoveerd en kreeg ze diverse bestemmingen. Zo werd ze tussen 1955 en 1999 omgedoopt tot Aquarama als onderdeel van Meli Park. Nadien opende er nog een themapark en een expo. In 2021 werd er gestart aan de afbraak en heropbouw van de pier aangezien ze in dermate slechte toestand was. Twee jaar vroeger dan voorzien, in 2023, werd ze opnieuw feestelijk geopend.

Nieuw in Blankenberge

Geschiedenis

Blankenberge is oorspronkelijk ontstaan als een vissersgemeenschap gelegen tussen de Oostdijk (huidige Hoogstraat) en de Westdijk (huidige Weststraat). In de 13e eeuw scheidde Blankenberge zich af van de parochie Uitkerke en verkreeg zo zijn eigen stadsrechten. Vanaf dat moment ging Blankenberge als autonome stad door het leven. De visserij en zoutwinning waren reeds aan het eind van de middeleeuwen de twee voornaamste exportproducten. Dit onder impuls van de aanleg van de Brugse Steenweg wat transport mogelijk maakte met het binnenland. Bovendien zorgde dit ook voor een enorme impuls van het badtoerisme.

Natuur

Op vlak van natuur kan Blankenberge uitpakken met maar liefst drie natuurgebieden namelijk, het Zeebos, de Uitkerkse Polders en De Fonteintjes.

Het Zeebos, een aangelegd bos van 41 hectare, is gelegen tussen Blankenberge en Zeebrugge. Het bos is voornamelijk gekend als wandelbos met een deel dat is ingericht als speelbos voorzien van recreatieweides en een avontuurlijk speelterrein.

Tussen Blankenberge, De Haan en de Zuienkerke polderdorpen ligt een eeuwenoud meidenlandschap, de Uitkerkse Polders. Voor de vogelspotters is dit de uitgelezen plaats om verschillende soorten te spotten.

De Fonteintjes is een smalle duinengordel met duinenmeertjes langs de kustlijn die loopt van Zeebrugge tot in Blankenberge.

Naast deze natuurgebieden beschikt Blankenberge ook over een jachthaven. Blankenberge is naast Oostende, Zeebrugge en Nieuwpoort één van de weinige kustgemeentes die beschikt over een eigen jachthaven. Langs de jachthaven is het bijzonder aangenaam wandelen op de aangelegde dijken. 

To do's in Blankenberge

/

Foto

Natuur in de Uitkerkse Polders

Blankenberge
Foto

Leven aan de Kust

Blankenberge
Foto

De jachthaven

Blankenberge

Recreatie

Noordzeebad

In dit zwem- en recreatiecentrum is er een 25-meterbad met gezuiverd en verwarmd zeewater aanwezig maar ook massagebaden, waterspeeltuinen, een glijbaan en een kinderbad.

Sea Life

Sea Life is een indoor- en outdoor dierenpark gericht op de onderwaterwereld. De bezoekers fascineren door het leven in de oceaan, dat is hun doel. Daarnaast zorgen ze ook voor zeehondenopvang. De diertjes die gewond aanspoelen of volledig zijn uitgeput worden hier verzorgd en wanneer ze opnieuw op kracht zijn, worden ze opnieuw vrijgelaten.

Sport Vlaanderen Blankenberge

Op nog geen 500m van het station ligt het Sport Vlaanderen centrum van Blankenberge. Op deze site zijn meerdere sportactiviteiten gehuisvest waaronder; atletiek, een Finse piste om te joggen, indoor- en outdoor tennisvelden, fitness, badminton, squash, tafeltennis en fit-o-meter. Op deze infrastructuur kan je zowel als recreatief sporter terecht maar ook de topsporters zijn hier bijzonder actief. Tijdens de vakanties worden er ook vaak sportkampen of sportstages georganiseerd.

De Lustige Velodroom

De Lustige Velodroom is al jarenlang een begrip aan de Belgische Kust. Op de houten piste aan het strand kan je toeren met allerlei gekke fietsen.

Het Witte Paard

Wie houdt van een heuse portie humor en cultuur is hier zeker op zijn plaats. Het Witte Paard staat al generaties lang bekend om zijn spetterende shows en entertainment.

Leopoldpark

Het Leopoldpark is een park gelegen tussen de Martk en de Jachthaven van Blankenberge. Het park is voorzien van diverse attracties voor kinderen en volwassenen waaronder; minigolf, kidkarting, snookergolf, crazygolf, kidplay en tennis. Daarnaast kunnen de ouders ook genieten van een hapje en een drankje in Chalet Leopold terwijl de kinderen zich ten volle uitleven.

Mobiliteit

Blankenberge beschikt over een treinstation wat het makkelijk reizen maakt vanuit het binnenland. Vlak voor het treinstation stopt ook de tram van waar je overal aan de Belgische Kust kan geraken. Vanuit Blankenberge ben je op ongeveer 10 min rijden in Knokke of op 15 min in Brugge waar je de autosnelwegen E403 of E40 kan nemen.

Hotspots

  • Cabo – dineren – Wenduine Steenweg 1, 8370 Blankenberge
  • Ten Doele – dineren – Leopoldstraat 34, 8370 Blankenberge
  • A Côté – brasserie – Leopoldstraat 40, 8370 Blankenberge
  • ’T Koetshuis – ontbijt en lunch – Molenstraat 19, 8370 Blankenberge
  • Bistro De Boeie – dineren – Molenstraat 28, 8370 Blankenberge
  • Taboe – ontbijt en lunch – Generaal Lemanstraat 5-7, 8370 Blankenberge
  • Escape – conceptstore – Kerkstraat 22, 8370 Blankenberge
  • Vànn – home & fashion – Bakkersstraat 35, 8370 Blankenberge
  • Mamzelle Poulet – lunch & dineren – Weststraat 24, 8370 Blankenberge
  • Onism – dineren – Graaf Jansdijk 5, 8370 Blankenberge

Kickstart jouw zoektocht

Locatie, budget, toegankelijheid … De zoektocht naar een nieuwe woonst aan de Kust loopt niet altijd van een leien dakje. Net daar geven we bij Key Immo een duwtje in de rug. Door ons uitgebreid en onafhankelijk portfolio begeleidt ons team je in de zoektocht, tot we jouw droomwoning vinden.